Mitä on kalustonhallinta? – toimivan kaluston seurannan 101 

Logistiikka, Paikannus ja käyttöaste

Kalustonhallinta tarkoittaa yrityksen irtaimen omaisuuden elinkaaren optimointia. Irtaimella omaisuudella tarkoitetaan esimerkiksi ajoneuvoja, koneita, tai kalusteita, joita yritys hyödyntää liiketoiminnassaan.  

Kalustonhallinnan avulla yrityksessä tiedetään: 

  • mitä kalustoa yrityksellä on 
  • milloin kalusto on hankittu 
  • milloin viimeiset huoltotoimenpiteet on tehty. 

Kalustonhallinnan tärkeitä osia ovat kaluston paikannus ja käyttöasteen seuranta. Näiden avulla pystytään seuraamaan kaluston käytön tehokkuutta, sekä optimoimaan kaluston määrää tai sijaintia todellisen tarpeen mukaan. Kalustonhallintajärjestelmän osana kaluston paikannus ja seuranta tulevat siis tarpeeseen.  

Kaluston Paikannusta Käytetään Osana Postin Kalustonhallintajärjestelmää. Kuvassa Postin Työntekijä Työntämässä Jakelukärryä.

Kaluston seuranta tehostamassa toimintaa: Case Posti  

“Viimeisen kilometrin” kuljetukset kaupunkikeskuksissa vaativat kevyitä kulkuneuvoja, sillä autolla ei pääse ovelta ovelle eikä jalan kulkeva postinkantaja pysty kantamaan suurta määrää toimituksia kerralla. Posti hyödyntää sähköisiä maxi-jakelukärryjä tällaisilla alueilla. 

Sähköiset jakelukärryt ovat kalustoa, joiden tulee olla aina tietyssä paikassa tiettyyn aikaan, jotta postin toimitus sujuu. Maxi-jakelukärryjen seurannassa Posti hyödyntää Kaltiot Smart Tracker -järjestelmää. Lue lisää, miten kaluston seuranta tehostaa toimintaa Postilla!

Miksi kalustonhallinta on tärkeää? 

Kalustonhallinta säästää työaikaa, vähentää kalustohävikin määrää, pienentää huoltokustannuksia sekä pidentää kaluston elinkaarta. 

Kaluston etsimiseen käytetty aika vähenee

Kun kalusto tai työvälineet pysyvät hyvässä kunnossa ja ne ovat helposti löydettävissä, pysyvät myös työntekijät ja muut kaluston käyttäjät tyytyväisinä. 

Jokainen, jolla on kotona paja auton korjaamiseen tai puutöihin, tietää kokemuksesta, että on tehokkaampaa pitää työkaluja koko ajan järjestyksessä, kuin käyttää puoli tuntia porakoneen tai ruuvimeisselin etsimiseen työvaiheiden välissä. 

Jos kalustoa on hukassa, voi työntekijöiltä mennä useita tunteja viikossa tarvitsemiensa työkalujen ja koneiden etsimiseen. 

Inventaarioihin käytetty aika vähenee

Kun tiedetään koko ajan kaluston ajantasainen määrä ja sijainti, yrityksessä vältytään myös turhilta inventaarioilta sekä muilta aikaa vieviltä selvittelyiltä. Esimerkiksi investointipäätöksiä varten data on valmiina, jolloin laitteiden määriä ei tarvitse lähteä erikseen laskemaan tai niiden kuntoa tarkistamaan. 

Kalustohävikki vähenee

Yritykset, joilla on paljon siirrettäviä laitteita, joutuvat ostamaan niitä lisää välillä vain niiden häviämisen takia. Kuvittele sukka, joka puuttuu pyykkäämisen jälkeen eikä löydy mistään – ei auta kuin ostaa lisää sukkia. Esimerkiksi rullakot voivat jäädä vahingossa asiakasyrityksen varastoon, pyöriä varastetaan tai kärry löytyykin Keniasta myynnistä – kaikki on mahdollista. 

Jos rullakkoja paikannetaan, todennäköisyys niiden jäämiseen väärään paikkaan on paljon pienempi. Matkalle unohtunut rullakko voidaan hakea takaisin varastoon, jolloin uusia rullakoita ei tarvitse ostaa turhaan. 

Kaluston Paikannus Auttaa Pitämään Kaupunkipyörät Tallessa. Kuvassa Vihreä Polkupyörä.

Hävikin vähentäminen seuraamalla polkupyöriä: Case PSOAS 

Pohjois-Suomen Opiskelija-asuntosäätiö, PSOAS tarjoaa vuokra-asuntoja opiskelijoille Oulussa. PSOAS halusi tarjota etenkin vaihto-opiskelijoille yhteiskäyttöön tarkoitettuja polkupyöriä. 

Jotta pyörät pysyvät tallessa ja kunnossa, niihin asennettiin seurantalaitteet, joilla jokaisen pyörän käyttöä ja sijaintia pystytään seuraamaan. 

Jo alussa huomattiin, että pyöriä oli huomattavasti vähemmän kuin oli luultu. Kalustohävikkiä pystyttiin siis havaitsemaan ja kaluston seuranta toivottavasti vähentää hävikkiä. 

Kaluston elinkaari pitenee, eikä sitä tarvitse uusia niin usein

Viisas pääsee vähemmällä; kun kalustosta pidetään paremmin kirjaa ja kalustoa huolletaan paremmin, kestää se todennäköisesti pidempään. Hyvin toteutettu kalustonhallinta sisältää myös suositusten mukaisten huoltotoimenpiteiden toteutuksen ja kirjaamisen. 

Huoltokustannukset vähenevät

Kaluston seuranta vähentää myös laitteiden huoltokustannuksia. Kun kalustosta löytyy laitteiden iän ja käyttöasteen sisältävä rekisteri, voidaan huollontarpeita ennakoida. Käyttöastetta voidaan seurata kalustoa paikantamalla ja asettaa esimerkiksi automaattinen ilmoitus huollontarpeesta tietyn käyttöajan jälkeen. 

Kaluston Seuranta Redin Työmaalla Säästi Aikaa Laitteiden Etsimiseltä. Kuvassa Työntekijä Rakennustyömaalla.

Huoltokustannusten vähentäminen seuraamalla henkilönostimia

Kaltiot Smart Trackerin avulla seurattiin henkilönostimien sijaintia Kauppakeskus REDIn työmaalla, joka oli yksi Suomen sen hetken suurimpia rakennushankkeita. Kaluston paikannus helpotti huoltoja, koska huollontarvetta tarvitseva kone oli helppo löytää.  

Lue lisää kaluston seurannasta REDIssä.

Kaluston vakuuttaminen helpottuu

Kaluston vakuutusarvo on helpompi määritellä, kun laitteiden tarkka määrä ja ikä ovat tiedossa. Myös elinkaaren ennustettavuus helpottaa vakuuttamista.  

Yrityksen kalusto on mahdollisimman ympäristövastuullista

Kun kalustoa huolletaan paremmin, vältytään kalustohävikiltä ja saadaan kaikki irti hankitusta kalustosta. Vähemmän kalustohävikkiä tarkoittaa myös vähemmän hukkaan heitettyjä resursseja. Kalustonhallinta tekee yrityksen toiminnasta resurssiviisaampaa ja ympäristövastuullisempaa. 

Paljonko kaluston paikannus voi säästää yrityksen resursseja?   

Olemme arvioineet, että vain sairaalasänkyjä paikantamalla keskikokoinen sairaala voisi säästää 200 000 euroa vuodessa ja vähentää sänkyjen määrää 10 prosentilla. 

Ensimmäinen steppi yrityksessä olisi tietää, mitä kalustoa yritys omistaa ja hallitsee. 

Kiinnostuitko ottamaan käyttöön kaluston seurantaa osaksi kalustonhallintajärjestelmääsi? 

Kaltiot Smart Tracker voisi olla sopiva juuri sinulle! Kyseessä ei ole kalustonhallintajärjestelmä, vaan skaalautuva ratkaisu esineiden ja koneiden paikantamiseen ja käyttöasteen seurantaan. Ota yhteyttä myyntitiimiimme ja pyydä tarjous! 

Ota yhteyttä

Haluatko tietää lisää hinnoittelusta, ratkaisuistamme tai miten päästä alkuun? Kysy tiimiltämme!

Mira Helakari

Mira Helakari

Myynti

Jyrki Polet

Jyrki Polet

Myynti

jyrki.polet@kaltiot.com
+358 405 467 010

Ville Heikkilä

Ville Heikkilä

VP, Myynti

Ota yhteyttä

Mistä tarvitset dataa?

14 + 13 =

Lue myös