Postin uudet älykkäät ulkoautomaatit

Suorakulmion mallinen Postin ulkoautomaatti.

Posti tuo markkinoille uudenlaisia, ulkona olevia pakettiautomaatteja. Automaatit toteutetaan yhteistyössä suomalaisten teknologiapartnereiden kanssa.

Pakettiautomaatit ovat yksi Postin tärkeimmistä kehityskohteista. Postilla on tällä hetkellä 2200 automaattia, joissa on yhteensä yli 130 000 lokeroa. Kasvavan verkkokaupan myötä tarve on kasvanut jopa 200 000 uudelle lokerolle. Tällä hetkellä lokerokapasiteetti kasvaa 10-15 automaatin ja satojen lokeroiden viikkovauhtia. 

Ulkona olevat ja itsenäiset automaatit sopivat myös alueille, joissa ei ole tilaa uusille sisäautomaateille tai niiden laajennuksille. Uudet automaatit eivät tarvitse lainkaan ulkoista virtalähdettä, joten niiden sijoittaminen vaatii huomattavasti vähemmän sijainniltaan. 

Kaltiot mukana jo konseptointivaiheessa 

Postin päätavoite oli luoda helposti sijoitettava ja itsenäinen postiautomaatti, joka kestää Suomen vaativia sääoloja.

Kaltiot on ollut vahvasti mukana ulkoautomaattien teknologiapuolessa ja sen kehityksessä.  Ulkoautomaateissa hyödynnetään Kaltion IoT- internetjärjestelmien edistyksellisiä langattomia tiedonsiirto-ja liityntäteknologioita kuten BLE (Bluetooth Low Energy) ja LTE-M.

Henkilö käyttämässä Postin uutta ulkoautomaattia.
Asiakkaille paketin noutaminen tulee vieläkin helpommaksi. Kuva: Posti

Suurimmat haasteet olivat luoda Suomen olosuhteisiin sopiva, vähävirtainen, itsenäinen laite ja siihen sopivat teknologiat ja materiaalit sekä löytää erilaisista ratkaisuvaihtoehdoista Postin vaatimuksiin sopivat oikeat, toimivat yhdistelmät. Ensimmäiset ulkoautomaatit otetaan käyttöön kesän 2021 aikana Espoossa ja Oulussa.

Yhteistyöllä toimivia ratkaisuja 

Ulkoautomaatteja mukana kehittämässä oli vahva tiimi kotimaisia teknologiapartnereita. Toimiva yhteistyö ja osapuolten selkeä kommunikointi keskenään myös viikottaisten palaverien ulkopuolella on ollut avainasemassa toimivien ratkaisujen löytämisessä.  

Ratkaisuja on lähdetty etsimään nimenomaan yhdessä, eikä erikseen. Yhteistyön hyvään sujuvuuteen on vaikuttanut jokaisen kumppanin selkeä rooli. Ratkaisuja on kehitetty hyödyntäen kaikkien yhteistyökumppaneiden vahvuuksia. 

Kehitystyössä ovat olleet mukana myös Oulun yliopisto ja VTT, Juha Punta Oy, Kaltiot, Solmu Technologies, elfGROUP, Verkotan, iProtoXi ja ID-Systems IDS. 

Suomen sää tuo lisähaastetta ulkoautomaatin suunnitteluun 

Suomen rajustikin vaihtelevat sääolot tuovat haasteita ulkona säilytykselle ja teknologialle. Tämä on otettu huomioon esimerkiksi Kaltion kehittämässä ratkaisussa, joka mahdollistaa laitteen toiminnan ilman ulkoista virtalähdettä suomalaisissa oloissa. 

Automaateille on tehty useiden kuukausien olosuhdetestejä ulkona ja kylmälaboratoriossa ja ne on räätälöity sopimaan ympärivuorokautiseen käyttöön kotimaisissa sääolosuhteissa. Teknologia ja tekniset komponentit ovat ratkaisussa edistyksellisiä. Tarvittu energia saadaan akuista, eikä kaapelointeja tai verkkovirtaan kytkemistä tarvitse tehdä. 

Merkittävä osa Postin uusista automaateista tulee olemaan ulkoautomaatteja. Automaatit on tarkoitus sijoittaa vähittäiskaupan kumppaneiden yhteyteen ja julkisille paikoille, jossa ne tavoittavat mahdollisimman paljon asiakkaita. Asiakkaille paketin noutaminen tulee vieläkin helpommaksi. Paketin voi noutaa läheltä kotia ympäri vuorokauden itselle sopivimpaan aikaan.  

Lue lisää aiheesta:

Postin tiedote 8.6.2021: Postin uudet kotimaiset ulkoautomaatit on kehitetty yhteistyössä suomalaisten teknologiakumppaneiden kanssa

Helsingin sanomat 8.6.2021: Paketin voi pian noutaa ulkona olevista automaateista

Tekniikka ja talous 9.6.2021: Posti lanseeraa uudet ulkoautomaatit – tältä ne näyttävät

Ota yhteyttä

Haluatko tietää lisää hinnoittelusta, ratkaisuistamme tai miten päästä alkuun? Kysy tiimiltämme!

Liittyvät postaukset