Tiesitkö, että sujuvalla tahtiaikataululla voidaan rakennusalan johtavien yritysten Skanskan ja Firan mukaan säästää jopa 30 prosenttia rakennustyömaan aikataulusta? Suuren aikasäästön saamiseksi on kuitenkin tiedettävä, mitä työmaalla tapahtuu. Tämä on mahdollista sensorien avulla.
Mitä tahtiaikatuotanto tarkoittaa rakentamisessa?
Tahtiaika on lean-tuotannon peruskäsite. Lean-tuotannon tavoitteena on parantaa työn tehokkuutta poistamalla hukkaan menevää aikaa, esimerkiksi turhaa odottelua, ylituotantoa tai virheitä. Lean-ajattelulla pyritään maksimoimaan arvontuottoa ja parantamaan kilpailukykyä. Pureudutaampa ensin hieman tahtiaikaperiaatteen termistöön:
Tahti. Tahtiaikatuotannossa työvaiheet mitoitetaan saman pituisiin tahteihin. Tahti on siis aikayksikkö. Rakentamisessa se on usein yksi päivä tai viikko.
Tahtiaika. Lean-tuotannosta tuleva käsite, joka kertoo yhden työtehtävän tekemiseen kuluvan ajan virtausperiaatteella etenevässä tuotannossa.
Virtausperiaate. Tahdit aikataulutetaan seuraamaan toisiaan niin sanotulla virtausperiaatteella. Työtehtävien virtaus luodaan mitoittamalla jokainen tehtävä hitaimman työvaiheen pituiseksi suoritukseksi. Seuraava työtehtävä rytmitetään alkamaan heti edellisen päätyttyä.
Tuotantojuna ja vaunu. Tahtiaikaperiaatteeseen kuuluu, että tarkkaan mitoitetut ja suunnitellut työvaiheet etenevät ”tuotantojunassa”, liukuhihnan tapaan. Erona liukuhihnaan on että rakennustyömaan tahtituotantojuna virtaa tuotteen eli tahtialueiden läpi, kun taas tehtaassa tuotteet virtaavat työpisteiden läpi. Tuotantojunassa työvaiheet seuraavat toisiaan, kuin junan vaunut. Jokaisella vaunulla on oma tahtialueensa, joka täytyy saada valmiiksi suunnitellussa tahtiajassa. Tahtiaikavaunuja voidaan kutsua myös työpaketeiksi.
Tahtiaikasuunnitelma. Tahtiaikasuunnitelma on visuaalinen ja strateginen suunnitelma, jonka avulla tahtiaikatuotantoa toteutetaan. Tahtiaikasuunnittelussa pyritään löytämään työvaiheissa toistuvuutta, jolloin niille voidaan mitoittaa työmäärät. Rakennushankkeen yleisaikataulun pohjalta suunnitellaan viikkoaikataulut. Säännöllisissä viikkopalavereissa tarkistetaan, toteutuivatko edeltävän viikon tahtiaikavaunut kuin oli suunniteltu. Aikataulua päivitetään toteutuman pohjalta.

Mitä hyötyjä tahtiaikatuotannolla voidaan saavuttaa?
Tahtiaikatuotanto sopii etenkin uudis- ja korjausrakennushankkeisiin, joiden työvaiheissa on toistuvuutta. Näitä voivat olla esimerkiksi asuntojen korjaukset, kerrostalojen sisävalmistusvaiheet, sekä putkiremontit.
Tahtiaikatuotannosta on monia hyötyjä. Tasainen virtaus tekee projektista ennustettavamman, lyhentää urakan läpimenoaikaa, sekä pienentää kustannuksia. Hyödyllistä siis jokaiselle osapuolelle!
Tahtiaikatuotannon avulla mahdollistetaan, että rakennustyömaalla vaadittavat materiaalit ja muut resurssit ovat käytettävissä juuri oikeaan aikaan. Jokainen osapuoli tietää, mitä tehdään, missä ja milloin. Osakohteen seuraava työvaihe alkaa siis mahdollisimman pian edellisen päätyttyä.
Tahtiaikatuotannon tarkoituksena ei ole kasvattaa kiirettä ja nopeuttaa työtehtävien tekemistä, vaan lisätä työtehtävien tekemiseen jäävää aikaa ja tehostaa tuotantoa järkevällä tavalla. Tarkasti suunniteltua tahtiaikataulua noudattamalla työtehtävien tekemiseen jää enemmän aikaa. Parhaimmillaan tahtiaikataulutuksen avulla pienemmällä työmäärällä voidaan saada aikaan enemmän. Ihannetilanne, eikö!
Miksi tahtiaikataulun toteuttaminen on vaativaa?
Aikataulun laatiminen, sopiviin osiin pilkkominen ja siinä pysyminen voi olla haastavaa. Tahtiaikatuotanto rakennustyömaalla vaatii tiivistä yhteistyötä osapuolten välillä, hyvää ennakkosuunnittelua, sekä aliurakoitsijoiden aikaista sitouttamista aikataulun noudattamiseen.
Koska tahtiaikataulu määrää uuden työvaiheen aloittamisajan, täytyy pääurakoitsijan saada kaikki aliurakoitsijat, elementtien ja materiaalien toimitukset, sekä laitevuokraukset saapumaan paikalle juuri silloin, kun niitä tarvitaan. Monelle aliurakoitsijalle tämä on uusi vaatimus, koska aiemmin on totuttu saapumaan paikalle itselle sopivimpaan aikaan.
Parhaiten tahtiaikatuotanto onnistuu KVR-urakoissa, missä pääurakoitsija pystyy määräämään paremmin projektin etenemistä ja aikataulua.
Miten sensorit helpottavat tahtiaikataulussa pysymistä?
Jotta työmaan johto voi luoda tehokkaampaa työmaata ja nopeuttaa aikataulua, on heidän tiedettävä koko ajan, mitä työmaalla tapahtuu. Työmaan johtamiseen tarkoitetut työkalut (esim. Fieldwire, Procore ja Autodesk Construction Cloud) eivät kuitenkaan tyypillisesti sisällä jatkuvaa mittausdataa. Tällöin ei voida tietää, missä erilaiset laitteet sijaitsevat työmaalla, tai jos esimerkiksi käykin niin, että kolmannessa kerroksessa puolet huoneistoista on alle halutun lämpötilan.
Tällaista dataa voidaan kerätä vain IOT-sensoreilla, eli internetiin yhdistetyillä pienillä laitteilla. Tietoa voidaan kerätä esimerkiksi lämpötilasta, kosteudesta, kiihtyvyydestä (iskut), sekä laitteiden ja työntekijöiden sijainnista.
Sensorien avulla voidaan helpottaa tahtiaikataulussa pysymistä seuraavilla tavoilla:
- Paikantamalla työntekijöitä
Työntekijöiden paikannus on avain rakennustyömaan tahtiaikataulun seuraamiseen. Koska aikataulu on tarkkaan etukäteen suunniteltu, on tärkeää pystyä seuraamaan työntekijöiden työtehtäviin kuluvaa aikaa. Sijaintitietoja analysoimalla työntekoa hidastavia esteitä (esim. odottelu, etsiminen, väärässä järjestyksessä suoritetut tehtävät) pystytään tunnistamaan ja projektien aikataulut suunnittelemaan jatkossa entistä paremmin. Kaltiot tarjoaa GDPR-mukaisen ratkaisun työntekijöiden paikantamiseen.
- Seuraamalla olosuhteita
Seuraamalla rakennustyömaan olosuhteita, kuten lämpötilaa ja kosteutta, rakennusvaiheet etenevät aikataulun mukaisesti. Sisätyöt päästään aloittamaan nopeammin, kun esimerkiksi betonirakenteen kuivumista seurataan ja olosuhteet pystytään pitämään optimaalisina.
Kun rakennus kuivuu ennustetusti, työnkulun virtaus säilyy mahdollisimman hyvänä.
Kosteat rakenteet ovat yksi suurimmista aikatauluhaasteista rakentamisessa. Kun todetaan että jossain huoneistossa lattia ei ole vielä kuiva ja joudutaan odottamaan pari viikkoa lisää, tahtiaikataulu rikkoontuu: kyseinen huoneisto jää aikataulusta jälkeen koko loppuprojektin ajan.
Kun satunnaiset huoneistot jäävät aikataulusta jälkeen, koko projektin hallinta vaikeutuu merkittävästi. Työntekijät joutuvat palaamaan takaisin edellisiin kerroksiin suorittamaan viivästyneet työvaiheet. Työmaalogistiikka monimutkaistuu, kun levyt, parketit, ja kaapit viedään alkuperäisen suunnitelman sijaan milloin mihinkin.
Viivästykset myös aiheuttavat uusia neuvotteluita urakoitsijoiden kanssa. Pääurakoitsija joutuu sopimaan uusista aikatauluista asentajien kanssa, joilla mahdollisesti on jo muita töitä eri kohteissa sovittuna. Viivästyminen voi myös tarkoittaa päällekkäisyyksiä projektin sisällä. Työntekijät joutuvat välillä odottamaan ja välillä kiirehtimään.
- Seuraamalla laitteiden sijaintia ja käyttöä
Laitteiden etsimiseen käytetty aika on hukkaan heitettyä aikaa, joka tuottaa epävarmuutta aikatauluun. Tahtiaikataulussa ei ole varaa menettää aikaa ei-tuottavaan työhön. Sensorien avulla työmaan yhteiskäyttöön tarkoitetut laitteet, kuten saksinostimet, henkilönostimet, siirrettävät työpenkit ja lämmittimet löytyvät nopeasti. Työntekijät löytävät laitteet helposti katsomalla laitteen sijainnin sovelluksesta älypuhelimeltaan.
- Seuraamalla materiaaleja
Työmaalla kuluu paljon aikaa myös materiaalien etsimiseen. Sensorien avulla pystytään seuraamaan materiaalien saapumista työmaalle ja näkemään, missä ne sijaitsevat. Näin työntekijät pääsevät töihin, ilman hukassa olevien materiaalien takia tulleita viivästyksiä tiukkaan aikatauluun.
Kaltiotin sensorien avulla tahtiaikataulussa pysyminen helpottuu
Kaltiot Smart Trackerin avulla sekä työmaan johto, tilaaja, että urakoitsijat saavat selkeän käsityksen siitä, mitä työmaalla tapahtuu: mikä on missäkin, miten kuivuminen etenee, voidaanko jo maalata tai asentaa parkettia, ja kuinka paljon aikaa eri työntekijöiltä kuluu jonkin tehtävän suorittamiseen. Entistä tarkemmat aikatauluarviot tarkoittavat, että rakennustyömaalla voidaan tehostaa ajankäyttöä ja nopeuttaa projektin kokonaisaikataulua ilman kiireessä hätiköintiä.

Kaltiot Smart Trackerista on monia hyötyjä rakennustyömaalla:
- Pieni ja huomaamaton koko: kompaktin kokonsa ansiosta sensori on helppo sijoittaa paikkaan, joka ei ole työnteon tiellä
- Siirrettävyys: siirrettävissä vaivattomasti työn edetessä tilasta toiseen
- Pitkäikäisyys: sensorit ovat kestäviä ja pitkäikäisiä – vain patterit tarvitsee vaihtaa aika ajoin
- Vähävirtaisuus: BLE-teknologia vie vähän sähköä – akunkesto on kokemuksien mukaan työmaakäytössä vähintäänkin riittävä
Kiinnostuitko?
Lue lisää palveluistamme rakennustyömailla.
Artikkelissa käytetyt lähteet:
Heikkinen, Simo-Veikko. Rakennusvaiheen sisävalmistusvaiheen tahtiaikataulu. Opinnäytetyö. 2019. https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/264785/Heikkinen_Simo-Veikko.pdf?sequence=2
Easton, Spencer & Schroeder, Jason. What is a Takt plan? Lean Construction Blog. 3.1.2022. https://leanconstructionblog.com/What-is-a-Takt-plan.html