Tehokasta kosteudenhallintaa Firan rakennustyömaalla

Asiakastarinat, Olosuhdeseuranta, Rakentaminen

Suomalainen rakennusalan yritys Fira pitää asuntorakentamisen kosteudenhallinnan tasapainossa Kaltiot Smart Trackerin avulla. Seurannan myötä Fira näkee, missä osassa rakennustyömaata tarvitaan toimenpiteitä, jotta lämpö- ja kosteustasapaino saadaan oikealle tasolle. Firan suunnitelmallinen olosuhteiden hallinta takaa, että työnkulun virtaus pysyy optimaalisena ja rakennusvaiheet etenevät aikataulun mukaisesti.  

Ensimmäinen rakennustyömaalla toteutettu pilotti Kaltiot IoT-ratkaisulla aloitettiin vuonna 2018. Kerroimme siitä blogissamme Smart Tracker käytössä rakennustyömaalla.   

 Jatkuva ja kattava mittaus ylläpitää olosuhteiden tasapainoa 

Rakennuksen lämpötila- ja kosteustasapainoa on sisävalmistusvaiheessa lähes mahdotonta ylläpitää ilman toimivaa olosuhdeseurantaa. Rakennustyömaa ei ole tehdas, jossa työvaiheet tapahtuvat tarkoin hallittavissa olevissa olosuhteissa, vaan karu ja jatkuvasti muutoksessa oleva ympäristö.

Kuivattamisen näkökulmasta jo pelkästään eri vuodenajat asettavat täysin erilaiset vaatimukset sekä kalustolle että prosessille, jonka seurauksena tarvitaan kolme erilaista toimintamallia hallittuun ja tavoitteelliseen rakennuksen kuivattamiseen. Vastoin intuitiota, kesäkausi on teknisesti pahin, pakkastalvi paras ja välikausi jotain siltä väliltä riippuen siitä, paljonko vettä sataa kerralla tai miten yhtäjaksoisesti.  

Työmaan Vaiheet Tasoitus
Tasoitusvaiheessa kosteudenseuranta on kriittistä, sillä tasoitteesta haihtuu ilmaan paljon kosteutta.

Jatkuvan ja kattavan mittaamisen avulla pystytään esimerkiksi todentamaan, missä osassa rakennusta tarvitaan toimenpiteitä kosteuden poistamiseksi tai lämmön säätämiseksi. Lisäksi datan avulla voidaan mitata, tuotetaanko kuivaa ilmaa riittävästi, onko se riittävän lämmintä, ja saadaanko kostunut tila tuuletettua tarpeeksi tehokkaasti.   

Rakennustyömaa ei ole kuin tehdas, vaan työmaalla työpisteet virtaavat läpi valmistuvan tuotteen. Työpisteiden työolosuhteiden parantaminen on haastavaa, koska työpisteet siirtyvät aina eteenpäin sitä mukaa kun edellinen saadaan valmiiksi. Tästä syystä IoT-laitteiden on oltava monikäyttöisiä ja investointien näkökulmasta kustannustehokkaita. Vaikka rakennusaika on näennäisesti pitkä, ei sisävalmistusvaihe kestä tahtituotantotyömaalla kuin viikkoja. Sensorialustaratkaisun täytyy mahdollistaa nopea ja helppo käyttöönotto, ylläpidettävyys sekä siirto seuraavalle työmaalle minimikustannuksin.  Kaltiot Smart Trackerit soveltuvat näihin tarpeisiin erinomaisesti, kertoo Firan kehitysjohtaja Otto Alhava.

Miten Fira käyttää Kaltiot Smart Tracker olosuhteiden jatkuvaan seurantaan  

Datan kerääminen

Kosteutta, lämpötilaa ja painetta mittaavat mittauslaitteet toimivat asuntotuotannossa käytännössä siten, että yhteen huoneistoon asennetaan yksi seurantalaite.

Nämä langatonta teknologiaa hyödyntävät sensorit kiinnitetään sisävalmistusvaiheeseen nähden soveltuvaan paikkaan asunnossa, jotta saadaan mahdollisimman edustava mittaustulos, vaikeuttamatta kuitenkaan töiden etenemistä.

Sensorit lähettävät olosuhdedataa yhdyskäytävänä toimivan laitteen, gatewayn, avulla eteenpäin Kaltion pilvipalveluun. Data siirtyy edelleen Firan omaan alustaan, josta Fira luo kunkin työmaan johtamista palvelevan olosuhdetilannekuvan osaksi työmaan tilannekuvaa. Pilvipohjainen järjestelmä mahdollistaa sen, että tuloksia voi seurata ja analysoida missä ja milloin tahansa. Data virtaa järjestelmään työmaalta katkeamatta, jolloin seuranta pysyy reaaliaikaisena.

Datan hyödyntäminen päätöksenteossa

Mittaustiedoissa näkyvät kosteus- tai kylmyyskuormaa lisäävät työvaiheet, kuten haalaus, plaano tai tasoitus/maalaus. Kattava ja jatkuva sensorointi piirtää kokonaiskuvaa rakennuksen lämpö- ja kosteustasapainosta myös näiden työvaihdeiden edetessä, jota puolestaan voidaan hyödyntää tehokkaampien kuivatusmallien kehittämisessä.

Firalla on käytössään Kaltiot Smart Tracker koko asuntotuotannon olosuhdehallinnassa. Kaltiotinn ratkaisu on tarjonnut Firan asuntorakentamiseen seuraavat hyödyt:   

  • Datan tuottaminen ja keruu: Fira on kerryttänyt kattavaa olosuhdetietoa jo yli neljä vuotta kohteistaan ja tehnyt yhteistyötä Aalto-yliopiston kanssa kuivatusmallin kehittämiseksi asuinkerrostalokohteisiin 
  • Kun kuivatusmalli toimii, rakennus kuivuu tavoitteellisesti ja työt etenevät aikataulussa.
  • Parantanut rakentamisen työnkulun virtausta  
  • Lyhentynyt läpimenoaika
  • Korkea hyötysuhde
  • Pienentynyt hiilijalanjälki  
  • Olosuhdehallinnan parantunut tilannekuva  
Henkilöt Tarkastelevat Rakennustyömaan Projektiaikataulua.
Olosuhteiden mittaaminen ja seuranta on tärkeää, jotta rakentaminen toteutuu suunnitellun aikataulun mukaisesti.

Seuranta mahdollistaa kustannus- ja energiatehokkaan rakentamisen  

Kohteen kuivattaminen vaatii suuren määrän lämmitetyn ja kuivan ilman tuottamista. Lämpimän, kuivan ilman tuottamiseen puolestaan tarvitaan paljon laitteistoja ja resursseja, joka vie sekä sähkö- ja muu energiaa että työntekijöiden aikaa. Tämän vuoksi on oleellista kohdistaa tuotettu lämpö oikeisiin kohteisiin, jotta tehty työ ei mene hukkaan.

Rakentamisen hiilijalanjälki pienemmäksi

Seuraamalla kiinteistön lämmitystä Smart Trackerin avulla, Fira on saanut tarkempaa tietoa lämmityksen hyötysuhteesta. Hyötysuhteella tarkoitetaan sitä, missä määrin lämmitystä ja kuivaa ilmaa on onnistuttu tuottamaan suhteessa siihen, kuinka paljon rakenteet kuivuvat. Olosuhteiden seurannan avulla on onnistuttu parantamaan hyötysuhdetta.

Kaiken kaikkiaan työnkulun virtaus paranee, läpimenoaika lyhenee ja hiilijalanjälki pienenee, kun kosteudenhallintaan tarvittavat toimenpiteet voidaan osoittaa täsmällisesti oikeaan kohteeseen reaaliaikaisen tarpeen mukaisesti.

Ota yhteyttä

Haluatko tietää lisää hinnoittelusta, ratkaisuistamme tai miten päästä alkuun? Kysy tiimiltämme!

Mira Helakari

Mira Helakari

Myynti

Jyrki Polet

Jyrki Polet

Myynti

jyrki.polet@kaltiot.com
+358 405 467 010

Ville Heikkilä

Ville Heikkilä

VP, Myynti

Ota yhteyttä

Mistä tarvitset dataa?

2 + 15 =

Lue myös