Jatkuva sensorointi vs. manuaalinen mittarointi rakennustyömaalla: valitse tarpeisiisi sopivimmat työkalut

Kiinteistöt, Olosuhdeseuranta, Rakentaminen

Oikein valitut rakennustyömaan olosuhdehallinnan ja -seurannan työkalut ovat tehokkuuden ja tuottavuuden kannalta avainasemassa. Lämpötilaa, ilmankosteutta, pienhiukkasten määrää, ilmanpainetta ja TVOC:tä voidaan seurata joko automaattisesti IoT-sensoreilla tai manuaalisesti mittaamalla. Helpota valintaasi ja lue alta erot jatkuvan olosuhdeseurannan ja manuaalisen mittaroinnin välillä! 

Mitä eroa on jatkuvalla olosuhdeseurannalla ja manuaalisella mittaroinnilla? 

Jatkuva olosuhdeseuranta tarkoittaa erilaisten kohteiden, kuten kiinteistöjen, automaattista, langatonta ja reaaliaikaista etäseurantaa IoT-teknologian avulla. Jatkuvassa olosuhdeseurannassa sensorit lähettävät dataa automaattisesti, esimerkiksi 5 minuutin välein, keskeiseen tietokantaan. Datasta tallentuvien historiatietojen avulla käyttäjä voi milloin tahansa tarkistaa niin reaaliaikaiset kuin menneet tapahtumat. 

Dataa voidaan kerätä myös erilaisten manuaalisten mittareiden avulla. Nimitys pistemittaus sopii myös käytettäväksi, sillä mittaustulos saadaan tietyltä hetkeltä ja suppeammalta alueelta. Manuaalisessa mittauksessa eli pistemittauksessa työntekijä käy fyysisesti paikan päälle mittaamassa sieltä, mistä olosuhdedataa halutaan saada. Datan kirjaaminen, koonti ja tulkinta tapahtuu manuaalisesti asiantuntijan henkilökohtaisen arvion mukaan. Edelleen tänä päivänä rakennustyömailla tämä tarkoittaa usein sitä, että arvot kirjataan ylös perinteisin menetelmin kynää ja paperia käyttäen.  

On olemassa myös olosuhdemittareita, jotka mittaavat jatkuvasti ja tallentavat historiadataa, mutta vaativat kuitenkin asiantuntijan kirjaamaan tiedot ylös paikan päällä. 

Ominaisuus Jatkuva olosuhdeseuranta Pistemittaus/käsimittarit
Datan tallennus Säilyttää automaattisesti pysyvän tallenteen tulevaa tarkastelua varten.  Datan tallentaminen voi olla rajallista. Tallennustoiminto löytyy joistakin mittareista, mutta ei kaikista. 
Datan vertailukelpoisuus Useiden mittalaitteiden verkosto mahdollistaa keskenään vertailukelpoisen datan.  Mittaukset tulee suorittaa aina täsmälleen samasta kohdasta huoneen sisällä, jotta data on vertailukelpoista. 
Datan käsittely Järjestelmä jalostaa ja visualisoi datan vietävään muotoon.  Datan koontiin ja tulkintaan tarvitaan asiantuntija. 
Seurannan kesto Seurantalaitteet voivat kerätä tietoja itsenäisesti jopa useamman vuoden (patterin kesto n. 2–5 vuotta). Näin voidaan tarkkailla esimerkiksi mitä on lämpötilaa yöllä, kun kukaan ei ole paikalla. Data saadaan kerättyä yksittäisiltä, lyhytkestoisilta mittaushetkiltä. Mittari sammutetaan käytön jälkeen. 
Asennus Vaatii jonkun verran osaamista; kuuluvuus voi olla haastava erityisesti betonirakenteisissa rakennuksissa.  Ei tarvitse asentaa erikseen. 
Mittauksen suorittaminen Sensoreiden asennuksen jälkeen datankeruu toimii itsenäisesti ja kerää etänä dataa automaattisesti. Sensoreiden toimivuus voidaan tarkistaa etänä, esim. akun varaustaso ja tietojen siirtyminen.   Vaatii asiantuntijan suorittamaan mittauksen manuaalisesti paikan päällä. Mittaukset tulisi ottaa aina samasta kohdasta, jotta tilan/huoneen data on vertailukelpoista. 
Seurannan laajuus Data saatavilla lähes reaaliajassa lukuisista mittauspisteistä laajoilta alueilta.  Data saadaan kerättyä yksittäisistä kohteista ja rajatummin (esim. huoneen eri korkeuksista). 
Datan jakaminen osapuolten kesken Mahdollista jakaa digitaalisessa muodossa urakoitsijoiden, kosteudenhallintakoordinaattorin ja muiden osapuolten kanssa.  Käsin kirjoitetut mittaustulokset on sellaisenaan vaikea tai mahdoton jakaa ja viedä eteenpäin. 
Vertailussa jatkuvan olosuhdeseurannan ja manuaalisen mittaroinnin ominaisuudet

Milloin kannattaa käyttää mitäkin?

Tarkimman mittaustuloksen saavuttamiseksi projekteissa on usein hyödyllistä yhdistellä sekä jatkuvan olosuhdeseurannan ratkaisuja että pistemittausta. Esimerkiksi jos tietyssä huoneessa on yksi sensori kahden metrin korkeudella, käsimittarilla voidaan tarkistaa ilmankosteuseroa lattia- ja kattotason välissä. Kosteusero saattaa olla jopa kymmeniä prosentteja tietyissä työvaiheissa ja olosuhteissa. 

Pistemittauksella saadaan kerättyä tietoa myös rakenteiden pintalämpötilasta. Tehtäessä pistemittauksia ympäri työmaata, rakennuksesta saattaa löytyä yllättävänkin kylmiä kohtia ja suuria lämpötilavaihteluja. Nämä voidaan havaita esimerkiksi pistoolilämpömittarin avulla. 

Pistemittauksella voidaan myös tarkistaa lämpötiloja, ilmankosteutta, pienhiukkasten määrää, ja TVOC tilassa, johon automaattisia sensoreita ei ole vielä asennettu tai niitä ei tulla asentamaan lainkaan.

Työntekijä Asentamassa Kosteussensoria

Jatkuva IoT-olosuhdevalvonta puolestaan on omimmillaan kohteissa, joissa: 

  • On suuri pinta-ala, kuten kauppakeskukset ja kerrostalot 
  • Tietoa olosuhteista tarvitsee sellainen henkilö, joka ei pääse itse paikan päälle
  • Halutaan dataa myös yön ajalta tai viikonlopun yli, kun kukaan ei käy paikan päällä mittaamassa
  • Halutaan vertailla kohteen sisäisiä olosuhteita, esimerkiksi huoneistojen välistä ilmanpainetta, nopeasti
  • Tarvitaan kattava dokumentointi olosuhdehallinnasta 
  • Tehdään aktiivisesti kosteuden-, lämpötilan-, tai pölynhallintaa ja tarvitaan sekä reaaliaikaista dataa että historiadataa tukemaan päätöksentekoa 

Jatkuva seuranta voi palvella hyvin pienissäkin kohteissa silloin kun dataa tarvitaan etänä. Se toimii apuna esimerkiksi tilanteessa, jossa maalausurakoitsijan on tiedettävä, ovatko seinät kuivat tasoituksen jälkeen ja voidaanko maalaustyöt aloittaa. Jos jatkuva olosuhdeseuranta on käytössä ja dataa on jaettu, urakoitsija voi tarkastella tilannetta etukäteen sen sijaan, että hänen täytyisi siirtyä paikan päälle suorittamaan mittaus manuaalisesti. Rakentamisen kulttuuri on Suomessa kuitenkin sellainen, että usein käytetään pelkästään pistemittausta silloinkin, kun jatkuva olosuhdeseuranta olisi tarpeen.  

Tekniset ominaisuudet vertailussa

Alla olevassa taulukossa vertaillaan esimerkkeinä yhtä jatkuvan olosuhdeseurannan tuotetta ja yhtä pistemittauksessa käytettävää tuotetta. Ominaisuudet ja hinnat vaihtelevat eri valmistajien ja jälleenmyyjien kesken, mutta nämä tiedot antavat yleiskuvan kokonaistilanteesta.  

Tekniset tiedot Jatkuva sensorointi / Kaltiot RuuviTag Pistemittaus / PROF kosteusmittari 
Tarkkuus  ±2 % RH  ±3 % RH 
Lämpötila  ±0,2 °C @ 5–60 °C  n/a 
Ympäristön suhteellinen kosteus  20–80 % RH @ 25 °C  0 – 85 % RH 
Mittausalue  -20°C – +70°C  0–40°C 
Ilmanpaine  ±1 hPa, suhteellinen tarkkuus ±0,06 hPa.  n/a 
Akku  1000mAh paristo (CR2477)  3 × 220 mAh paristo (CR 2032) 
Mitat  Halkaisija 52 mm  Korkeus 12,5 mm  Korkeus 139 mm Leveys 47 mm Syvyys 25 mm 
Hinta  16 €/sensori/kk + aloitusmaksu  39,95 €/kpl, kertamaksu 
Tekninen vertailu yhden jatkuvan olosuhdeseurannan tuotteen ja yhden pistemittauksessa käytettävän tuotteen välillä.

Valitse ratkaisu tavoitteidesi mukaan

Päätöksenteon edessä on hyvä pohtia esimerkiksi seuraavia kysymyksiä: Minkä kokoinen kiinteistö on kyseessä? Kuinka monessa kiinteistössä olosuhteita seurataan? Kuinka tiheästi mittauksia tarvitsee tehdä? Montako osapuolta työmaalla työskentelee ja hyötyy olosuhdedatasta?  

Jos kyseessä on isompi hanke, todennäköisesti paras ratkaisu on jatkuvan olosuhdevalvonnan ja pistemittauksen yhdistelmä.  Jos kyseessä puolestaan on yksittäinen omakotitalo, ehkä manuaalinen mittarointi on riittävä ja vaivattomin vaihtoehto. 

Laitteista saa parhaimman hyödyn irti silloin, kun ne vastaavat kunkin työmaan tarpeisiin ja tavoitteisiin. Entistä tarkemmat arviot työmaan olosuhteista tehostavat ajankäyttöä ja parhaimmillaan nopeuttavat projektin valmistumista. Lopputuloksena ovat laadukkaat, turvalliset ja terveelliset tilat loppukäyttäjälle. 

Valitse olosuhdeseuranta Kaltiotilta!

Kaltiot tarjoaa kaikenkokoisille työmaille Smart Tracker -järjestelmää, jonka yksi tärkeä osa on olosuhdeseuranta. Voit aloittaa seuraamaan lämpötiloja, kosteutta, pienhiukkasia ja muita suureita jo parin viikon päästä. Lue, mitä kaikkea rakennustyömaalla voit seurata tai ota yhteyttä!

Ota yhteyttä

Haluatko tietää lisää hinnoittelusta, ratkaisuistamme tai miten päästä alkuun? Kysy tiimiltämme!

Jyrki Polet

Jyrki Polet

Myynti

jyrki.polet@kaltiot.com
+358 405 467 010

Ville Heikkilä

Ville Heikkilä

VP, Myynti

Ota yhteyttä

Mistä tarvitset dataa?

6 + 11 =

Lue myös