IoT muodostuu englannin kielen sanoista Internet of Things ja tarkoittaa esineiden internetiä. IoT:n avulla voidaan kytkeä fyysisiä laitteita internet-verkkoon ja kuljettaa tietoa niiden välillä. Laite voi olla käytännössä mikä vain, kuten älykello, auto, tai kodinkone. Laite voi olla myös sensori, joka seuraa esimerkiksi toisen fyysisen esineen sijaintia, lämpötilaa tai kosteutta.
Mihin IoT:ta käytetään?
IoT on osa jokapäiväistä elämäämme. Sen avulla laitteet voivat toimia itsenäisesti, tai osana laajempaa kokonaisuutta. Monelle tuttuja ovat jo kuluttajakäyttöön tarkoitetut Google Home ja Amazon Alexa.
IoT-ratkaisuja käytetään laajasti myös yritysten toiminnassa. Mietitäänpä esimerkiksi Postin pakettiautomaatteja. IoT-ratkaisun avulla paketin vastaanottaja saa tekstiviestin puhelimeensa, kun paketti on haettavissa automaatista. Automaatin lokero aukeaa, kun siihen syöttää tekstiviestillä saadun koodin. IoT:n avulla tuodaan laitteisiin älyä, eli niistä tehdään älylaitteita.
Toinen esimerkki IoT:n hyödyistä on jo monista kaupungeista tutut vuokrattavat sähköpotkulaudat. Käyttäjä lataa kännykkäänsä sovelluksen, joka kommunikoi sähköpotkulaudassa olevan tietokoneen kanssa. Näin sovellus pystyy avaamaan potkulaudan lukon, varoittamaan jos käyttäjä menee sallitun käyttöalueen ulkopuolelle, ja laskuttamaan käyttäjää toteutuneesta käyttöajasta.

Mitä hyötyä IoT:sta on yrityksille?
IoT-ratkaisuja käytetään laajasti eri aloilla, kuten terveydenhuollossa, logistiikassa, teollisuudessa ja rakentamisessa. IoT-ratkaisujen ansiosta voidaan säästää aikaa ja rahaa lisäämällä työn tehokkuutta. Kun prosessit nopeutuvat automatiikan ansiosta, voidaan tehostaa toimintaa ja saavuttaa merkittäviä kustannussäästöjä. Tässä muutamia esimerkkejä IoT-ratkaisuista eri aloilla:
- Logistiikka: Lähetysten seuranta. Lämpöherkän rahdin, kuten elintarvikkeiden olosuhteiden seuranta. Kalustonhallinta.
- Teollisuus: Työntekijöiden seuranta työn ja työturvallisuuden tehostamiseksi. Laitteiden paikannus ja kaluston kuntoon perustuva huolto. Tuotantoprosessi, energiankulutuksen hallinta ja kulunvalvonta.
- Rakentaminen: Kaluston, materiaalien tai työntekijöiden paikannus. Olosuhteiden seuranta työmaalla. Tuotantoprosessi. Vesivahingon havaitseminen kiinteistöissä.
- Terveydenhuolto: Sairaalasänkyjen ja muun kaluston paikannus. Vanhusten fysiologisten tietojen ja aktiivisuuden seuranta hoivakodeissa.
IoT:n avulla voidaan näiden esimerkkien lisäksi ratkaista laajasti eri ongelmia. Voit lukea lisää blogikirjoituksia erilaisista IoT-ratkaisuista täältä.
Tahtoisitko sinäkin tehostaa yrityksesi toimintaa kustannustehokkaasti IoT:n avulla? Kaltiot tarjoaa IoT-palveluita yrityksille Oulussa ja ympäri Suomea.